Архива за October 2019

УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТНОЈ АКТИВНОСТИ MediLab Secure

На Институту Пастеур, у Алжиру, од 13. до 17. октобра 2019. године, одржана је радионица са називом “Увод о мапирању и моделирању”. Радионицу су заједно организовали пројекат MediLab Secure радна група 3 медицинска ентомологија и домаћин радионице, Институт Pasteur из Алжира.

Опширније

УЧЕШЋЕ ЈУ ВЕТЕРИНАРСКОГ ИНСТИТУТА РС„ДР ВАСО БУТОЗАН ”БАЊА ЛУКА У ИМПЛЕМЕНТАЦИЈИ ДРУГЕ ФАЗЕ MEDILABSECURE ПРОЈЕКТА

ЈУ Ветеринарски институт „Др Васо Бутозан” Бања Лука је учествовао на првој обуци у оквиру имплементације друге фазе MEDILABSECURE ПРОЈЕКТА  (http://www.medilabsecure.com/home.html). Обука је оџана на Пољопривредном факултету у Новом Саду, од 16-19. септембра под називом: „Regional training on vector identification and surveillance”.

Опширније

УНАПРЕЂЕЊЕ СИСТЕМА СИГУРНОСТИ ХРАНЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ – МЕЂУЛАБОРАТОРИЈСКО УПОРЕДНО ИСПИТИВАЊЕ – ДЕТЕКЦИЈА SALMONELLA SPP

УНАПРЕЂЕЊЕ СИСТЕМА СИГУРНОСТИ ХРАНЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ – МЕЂУЛАБОРАТОРИЈСКО УПОРЕДНО ИСПИТИВАЊЕ – ДЕТЕКЦИЈА SALMONELLA SPP

 

Босна и Херцеговина у сарадњи са Чешком развојном агенцијом од 2017. године реализујe пројекат, вриједан милион евра, како би се ојачао систем контроле сигурности хране у БиХ. Пројекат је у потпуности усклађен са препорукама Европске комисије у области хране, а главна сврха овог пројекта је да допринесе унапређењу система сигурности хране. Очекивано трајање овог пројекта је три године.

 

ЈУ Ветеринарски институт РС  ”Др Васо Бутозан” активно учествује у реализацији једног дијела овог пројекта: Training on improving implementation of national Salmonella control program – Laboratory part, односно у успостављању међулабораторијског упоредног испитивања Salmonella spp. у фецесу живине у БиХ. Сваки корак овог пројекта, од теоретског до практичног дијела, под надзором је колега из Државног ветеринарског института Чешке Републике из Прага, др Tomáš Černý  и др Kateřina Kučerová.

До сада су одржане 3 обуке представника ЈУ Ветеринарског Института РС ”Др Васо Бутозан”, спец. Тање Илић, двм и Дејане Крнета, двм, од тога једна обука у Државном ветеринарском институту у Прагу, а двије у лабораторији ЈУ Ветеринарског института ”Др Васо Бутозан” у Бања Луци.

državnivetprag

Државни ветеринарски институт Чешке Републике у Прагу

                      Обука се састојала од више дијелова, и то:  припрема, контаминација и успостављање стабилности узорака за међулабораторијско упоредно испитивање; обука из методе ИСО 6579-2: Microbiology of food and animal feed – Horizontal method for the detection, enumeration and serotyping of Salmonella – Part 2: Enumeration by a miniaturized most probable number technique; аглутинација изолованих типова салмонела; разликовање вакциналаних и ‘дивљих’ сојева салмонела; припрема попратне документације и статистичка обрада података након достављених резултата од стране лабораторија које учествују у међулабораторијском упоредном испитивању

virs2

 

Virs3

 

 

 

 

 

 

 

 

Учешће у шемама међулабораторијских упоредних испитивања је јако важан аспект екстерне контроле квалитета лабораторијских резултата и недвосмислене потврде компетентности лабораторија. Поред интерне контроле квалитета, упоредна, екстерна, провјера стручности је и захтјев стандарда ISO 17025, што нам све говори о великој важности овог пројекта, а самим тим и учешћа ЈУ Ветеринарског института РС ”Др Васо Бутозан” и других лабораторија у остварењу заједничког циља, а то је јачање система контроле салмонеле у примарној производњи на живинарским фармама, а самим тим и безбједности хране у Босни и Херцеговини.
dsbnv

Опширније

THE 60th INTERNATIONAL MEAT INDUSTRY CONFERENCE

THE 60th INTERNATIONAL MEAT INDUSTRY CONFERENCE

На Копаонику је 22-25.9.2019, у организацији Института за хигијену и технологију меса из Београда одржана 60. међународна конференција индустрије меса. На скупу су учествовали многи домаћи и страни стручњаци који су кроз своје реферате изнијели најновија научна сазнања, највише из области месне индустрије.

Опширније

Посјета научном скупу „Превенција данас за здравије сутра“

Дана 10.09.2019. године, представници ЈУ ВИРСВБ др Слободан Дојчиновић спец. др вет. и др Бојан Голић спец. др вет., присуствовали су научном скупу „Превенција данас за здравије сутра“, одржаном у Зеници, у организацији Института за здравље и сигурност хране из Зенице и Хрватског ветеринарског института из Загреба. Теме скупа су биле проблеми антимикробне бактеријске резистенције и бруцелоза, а предавачи стручњаци Хрватског ветеринарског института.

skup1

 

Када је у питању бруцелоза, указано је на константан проблем који изазива ова зооноза, како код животиња, тако и људи. Болест је присутна већ дужи низ година у БиХ, изазивајући велику материјалну штету у сточарској производњи и узрокујући клиничка обољења великог броја људи. Приказани су подаци о броју заражених стада, обољелих људи, стању бруцелозе у региону, анализирани су досадашњи резултати надзора над бруцелозом и вакцинације преживара и приказане могућности и специфичности дијагностике бруцелозе код животиња. Као највећи проблем истакнута је слаба контрола кретања малих преживања (номадска испаша оваца), мали проценат вакцинисаних јединки и слабе и споре реакције надлежних органа у случајевима заражених стада. Као закључак наведена је потреба масовне и свеобухватне вакцинације стада, потпуна контрола кретања животиња, боља комуникација на институционалном нивоу између ветеринарске и хумане медицине, као и јачање лабораторијских капацитета за дијагностику бруцелозе.

Опширније
Translate »
cheap nike free run shoes | cheap nike air max womens | 88 | 49 | cheap mlb jerseys china | cheap nike free run 2 mens | jordans for cheap | 72 | 20 | 42 | 162 | cheap nfl jerseys free shipping | 38 | air max pas cher homme | cheap stitched nba jerseys | vans sko | 64 | 107 | 68 | air jordan 11 pas cher