Архива за June 2015

ВЕТЕРИНАРСКИ ИНСТИТУТ УКЉУЧЕН У НОВЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛНЕ ПРОЈЕКТЕ: VеctorNet и МediLabSecure

Запослени ЈУ Ветеринарског института „Др Васо Бутозан“ Бања Лука: Др Виолета Сантрач, Мр Јелена Марић, др вет мед Оливер Стевановић и мастер биолошких наука Ивона Субић су ове 2015. године ангажовани на европским пројектима VectorNet и МеdiLabSecure. У питању су интернационални пројекти који се баве проучавањем дистрибуције разних вектора,  односно инсеката (комарци) на територији европских земаља. У БиХ и РС су оскудне информације о броју врста, локацији, географској дистрибуцији вектора, раширености бактерија, вируса односно патогена који се могу преносити векторима, прије свега инсектима.  VectorNet је покренут 2014. године од стране европских агенција: European Food Safety Authority (EFSA) и European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Циљ активности овог пројекта, у кога су на нивоу Босне и Херцеговине поред ЈУ Ветеринарског института укључен и Ветеринарски факултет у Сарајеву, је да се скупе и јасно презентују подаци о векторима и патогенима који имају значај за јавно здравље и здравље животиња.

Слично претходном пројекту, МеdiLabSecure има за циљ да се формира мреже лабораторија која ће размјењивати информације, и самим тим консолидовати податке о патогеним и векторима који су од значаја за јавно здравље. Мото МеdiLabSecure –а је „Превентива вектор преносивих болести у регији Медитерана и Црног мора са дизајнирањем нових мрежа информација и комуникација“. Посебан осврт је постављен на векторе – комарце из рода: Cullex sp., Aedes spp.  и вирусне болести: грозницу западног Нила и кримску – конго хеморагијску грозницу.

                Више информација о овим пројектима на: http://www.medilabsecure.com/groups_virology_animal.html  и http://ecdc.europa.eu/en/activities/diseaseprogrammes/emerging_and_vector_borne_diseases/Pages/VBORNET.aspx.

 

JУ Ветеринарски институт Републике Српске „Др Васо Бутозан“ Бања Лука

Опширније

Позив пчеларима за достављање узорака са циљем дијагностике и контроле америчке гњилоће пчелињег легла

Поштовани,

 

желимо да Вас информишемо да је и ове 2015. године донешен Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села „Службени гласник РС 26/15“ на основу кога је планирано да се издвоје средства из буџета за дијагностику америчке гњилоће пчелињег легла. Према члану 20. овог Правилника из државног буџета ће бити суфинансирана рана дијагностика америчке гњилоће легла из меда у износу од 20 КМ и дијагностика америчке гњилоће из узорака легла у износу од 11, 50 КМ.

Америчка гњилоћа пчелињег легла је једна од најопасних инфективних болести у пчеларству и приоритет је заштите здравља пчелиње заједнице за Републику Српску. Важан сегмент у борби против ове болести је интерес пчалара да се укључе у процесе редовног надзора и контроле ове болести. Општа је препорука да се активно имплементира превентивна дијагностика америчке гњилоће у нашој земљи и  ово је метода избора у поступку активног надзора болести пчела у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Тренутно, ЈУ Ветеринарски институт Републике Српске „Др Васо Бутозан“ има акредитоване у методу за дијагностику ове болести. Након прве године надзора (2014. године) гдје је прегледано 1164 узорка  меда, легла и воска, добијени су прелиминарни подаци о  заступљености и раширености ове болести у Републици Српској. Почетни подаци показују висок степен присуства узрочника америчке гњилоће у узорцима који воде поријекло са пчелињака наше земље.

Добра пчеларска пракса и ветеринарска пракса на пчелињаку захтјевају редовно праћење статуса ове болести и активно учешће и ветеринара и пчелара, треба бити још интензивније како би и контрола болести биле ефикаснија.

План рада у овој области након успостављене дијагностичке покривености је  да се прелиминирани подаци о распрострањености америчке гњилоће на територији РС јавно презентују са јасним зонирањем испитаног подручја што ће бити од практичног значаја за пчеларе који врше транспорт кошница, или купују нова друштва.

На основу резултата активног мониторинга током 2014. године ће бити формиран приједлог новог Правилника о контроли америчке гњилоће, јер као што је познато у епидемиологији, само након тачних података о превеленци и инциденци болести се формирају мјере контроле, ерадикације и превентиве.

С тога позивамо још једном заинтересоване и законом обавезане пчеларе да се укључе и ове године у програм дијагностичке контроле америчке гњилоће. За све информације из ове области могуће jе се обратити надлежним у  ЈУ Ветеринарком институту Републике Српске „Др Васо Бутозан“ Бања Лука.

ПДФ документ позива можете да наћи ОВДЈЕ.

ПДФ документ инструкција за узорковање можете наћи ОВДЈЕ.

         Одговорно лице                                                                                                      Директор

     Др Виолета Сантрач                                                                                    Проф. др Драго Н. Недић

Опширније

COLOSS надзор над губицима и опстанком пчелињих заједница 2014/2015

COLOSS надзор над губицима и опстанком пчелињих заједница 2014/2015

Поштовани пчелари,

пред Вама је и ове године УПИТНИК којим желимо сазнати губитке али и виталност пчелињих заједница у апикултури Босне и Херцеговине.

Упитник се налази на сљедећем линку: УПИТНИК

За само мало Вашег утрошеног времена за исупњавање овог упитника, имаћемо вриједне резултате који ће се моћи предити са оним који ће се добити широм Европе и свијета, обзиром да ће се исти упитник попуњавати у многим земљама.

Циљ упитника је видјети какви су губици у пчеларству глобално те има ли разлике и као оне настају обзиром на постојеће услове пчеларења сваке земље? Како је за квалитет резултата потребно обезбједити најмање 5% пчелара који ће испунити упитник ми Вас замољавамо да Ваше испуњавање упитника буде дио процента нашег доприноса у добијању вриједних информација.

Свако је искуство важно а сви ми чинимо дио опште слике „пчеларског организма“ исто онако како то и пчеле чине заједницу „социјалним организмом“.
Како би Вам олакшали и приближили упитник, ове године по први пут припремили смо га у форми електронског испуњавања. За оне пчеларе који немају приступ таквом начину испуњавања упитника на располагање смо ставили штампану форму Упитника.
Молимо Удружења пчелара да покажу како су учинили више не би ли се и они овај пут обавезом доказали као функционални дијелови активности.
Надамо се да ће те се потрудити! Упитнике попунити најкасније до 30.06.2015. године

Молимо Вас, да са мало уложеног труда у испуњавању овог упитника дате велики допринос сакупљању података који ће бити кориштени за анализу статуса пчелињих заједница у Босни и Херцеговини.

У име COLOSS.орг захваљујемо се свим оним који ће се одазвати унапријед
Хвала

Опширније
Translate »
cheap nike free run shoes | cheap nike air max womens | 88 | 49 | cheap mlb jerseys china | cheap nike free run 2 mens | jordans for cheap | 72 | 20 | 42 | 162 | cheap nfl jerseys free shipping | 38 | air max pas cher homme | cheap stitched nba jerseys | vans sko | 64 | 107 | 68 | air jordan 11 pas cher