Архива за November 2014

Паратуберкулоза говеда: упитник за фармере

Поштовани фармери,

            ЈУ Ветеринарски институт Републике Српске „Др. Васо Бутозан“ Бања Лука уз подршку ресорног Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је покренуло пројекат чије је циљ да истражи епидемиолошке карактеристике паратуберкулозе говеда у Републици Српској.

            Паратуберкулоза говеда је хронична, неизлечива бактеријска болест коју карактерише хроничан и прогресиван пролив који може довести тешког мршављења и изнурености животиње. Изазива је Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis. Болест је дијагностикована код домаћих и дивљих преживара, али посебно је важно нагласити да је посебно раширена код млијечних крава. У мљекарској производњи ова болест може довести до већих индиректних економских губитака.

            Стога, дизајнирана је епидемиолошка анкета за фармере говеда Републике Српске по узору  упитника који се користи у Сјеверној Америци.

            Циљ ове анкете је да олакша сагледавања свих фактора на фармама који могу да доведу до ширења болести код млијечних говеда у Републици Српској.

         Молимо Вас да попуните анкету и да доставите лично или поштом на адресу ЈУ Ветеринарског института Републике Српске „Др. Васо Бутозан“ Бања Лука:

Ул. Бранка Радичевића 18, 78 000 Бања Лука.

            Скениране анкете можете послати и на е-пошту: oliver.stevanovic@virsvb.com

       Штампане примјерке анкете можете преузети и попунити на Одјељењу за пријем материјала ЈУ Ветеринарског института „Др. Васо Бутозан“ Бања Лука и на пријему Одјељења за испитивања сировог млијека и хемијске анализе Института.

            Хвала на стрпљењу и указаном повјерењу.

Упитник или анкету можете преузети ОВДЈЕ

 

ЈУ Ветеринарски институт Републике Српске „Др. Васо Бутозан“ Бања Лука

Опширније

Институт у новом пројекту којим се подстиче успјешност полинацијског сервиса у Европи

EU COST Action: FA1307

http://www.cost.eu/COST_Actions/fa/Actions/FA1307

 

super b logo                eu logo

 

У Риму је 4.-5. 11. 2014. одржан први састанак, пројекта ЕУ COST акције која ће се у слиједеће четири године бавити проблематиком спријечавања губитака дивљих и домаћих опрашивача у пољопривредној производњи кроз различите начине техничке, стручне и научне сарадње представника водећих институција у овој области великог броја земаља учесница (31 до сада) из земаља чланица ЕУ, трећих земаља али исвих других земаља које покажу интерес за ову активност.

Са циљем очување биодиверзитета, заштите опрашивача и система опрашивања инсектима, оптимизације дијела законодавства које регулише неке агротехничке поступке који угрожавају опстанак полинатора, представници земаља,биће заокупљени утврђивањем научних чињеница које ће требати евидентно потврдити хипотезу: да ли је услијед различитих утицаја на околиш, полинацијски систем глобално угрожен?

Присуство међународних организација: FAO, IUCN, ЕU и NFU, представника индустрија (Сyнгента, Копет, Баyер, БиоБест ) и представника различитих удружења за заштиту произвођача дају шири оквир интересовања у овом пројекту.

 Активност се проводи кроз подјелу рада у четири интересне групе које су дефинисане каo:

  1. Користи од полинацијског система;
  2. Начин остваривања полинацијског сервиса;
  3. Акције на умањењу губитака полинацијског сервиса;
  4. Узроци који доводе до губитака опрашивача;

Главни координатор акције је проф. Кос Биесмеијер (Холандија ) а његов замјеник је проф. Петер Неуман (Швајцарска). Представници Босне и Херцеговине у акцији ФА1307 су проф. др ГорданаЂурић и др ВиолетаСантрач.

Задатак је да се у акцију уведе већи број заинтересованих сарадника који ће у слиједеће четири године сарађивати у пројекту и на тај начин потакнути активности на бољој артикулацији овог проблема у Босни и Херцеговини, јер колико се до сада сазнаје, у овојобласти, осим везано за губитке код медоносне пчеле, није било службено објављених података о угрожености полинације у било којој пољопривредној грани која од овог сервиса зависи.

 

Наслов скупа: „Супер-Б састанак“

 

Састанак радних група WГ 1-WГ 4

 

slika skupa

 

 

Био је ово врло квалитетан скуп, технички добро припремљен, са доста стручних интеракција и са дефинисаним правцима активности. Јасно је колико су неке земље отишле далеко у изградњи “капацитета” за активносту овом дијелу очувања околиша.

Већ за март мјесец 2015. планирана је радионица “Супер Б”  у Бриселу за представнике из земаља који имају утицаја на израду закона у обиму који покрива „Супер Б“.

 

ЈУ Ветеринарски институт Републике Српске „Др. Васо Бутозан“ Бaња Лука

Опширније

Ветеринарски журнал индексиран у Index Copernicus

Index Copernicus је пољска интернет база научно-стручних часописа из цијелог свијета са посебним освртом на оне часописе из области биомедицинских наука. Као таква платформа, оба база података омогућава научницима лакши приступ подацима (научним чланцима) и часописима. Такође, једна од услуга Index Copernicus базе је да се изврши евалуација научно стручних часописа на основу критеријума који су јасно утврђени, као нпр: квалитет часописа, редовност излажења, број чланака, поступак рецензије, цитираности итд. Остале услуге ове компаније су промоција науке (посебно биомедицинских), издаваштво, менаџмент научних пројеката итд.
У онлајн бази је индексирано више хиљада научних часописа којима се додјељује оцјена или како се још назива ICV – Index Copernicus Value. Након евалуације Ветеринарског журнала Републике Српске, редакција је добила информацију да је часопис добио вриједност од 4,62. Овај резултат за Ветеринарски журнал је и више него задовољавајући, ако се познаје чињеница да су многи ветеринарски стручни часописи и то интернационални, добили сличне оцјене. Ово је још један примјер да редакција журнала ради добар посао и да је наш часопис из броја у број квалитетнији што се може и примјетити.

Приказ оцјена Ветеринарског журнала можете видјети ОВДЈЕ.

Редакција

Опширније

Представници Ветеринарског института у ТВ емисији “У фокусу”

Директор Института, проф. др Драго Н. Недић, затим Др Биљана Пећанац, Мр Јелена Марић и Мр Бојан Голић су били гости ТВ емисије “У фокусу”.  Прилог можете видјети ОВДЈЕ.

 

JУ Ветеринарски институт Републике Српске “Др Васо Бутозан” Бања Лука

Опширније
Translate »
cheap nike free run shoes | cheap nike air max womens | 88 | 49 | cheap mlb jerseys china | cheap nike free run 2 mens | jordans for cheap | 72 | 20 | 42 | 162 | cheap nfl jerseys free shipping | 38 | air max pas cher homme | cheap stitched nba jerseys | vans sko | 64 | 107 | 68 | air jordan 11 pas cher