Архива за May 2014

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ВЕТЕРИНАРСКОГ ИНСТИТУТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ „ДР ВАСО БУТОЗАН“ БАЊА ЛУКА НА 19. САВЈЕТОВАЊУ ВЕТЕРИНАРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ТЕСЛИЋУ

Драги пријатељи,

Позивамо вас да присуствујете представљању ЈУ Ветеринарског института Републике Српске „Др Васо Бутозан“ Бања Лука поводом 80 година постојања и рада.
Институт ће представити директор са стручним колегијумом, 12. јуна у хотела „Кардиал“ сала „Дунав“, 17:00-18:15 часова (на 19. Савјетовању ветеринара Републике Српске у Теслићу).
После презентације настављамо дружењем уз коктел.

Проф.др Драго Н. Недић

Опширније

Азијски стршљен (Vespa velutina nigrithorax)

Пише: Др Виолета Сантрач, ЈУ Ветеринарски институт Републике Српске „Др Васо Бутозан“ Бања Лука

 

Vespa velutina nigrithorax је инвазивна врста инсекта која се из Азије 2004. године населила први пут у области Бордоа (Француска), а до данашњих дана проширила се на територије Белгије, Шпаније, Португала, Италије и Грчке гђе чини значајне штете пчелињим заједницама. Ови стршљенови убодом нападају пчеле излетнице на повратку у кошницу. Уплашене таквом врстом напада оне остају у кошници, не излећу и онда се суочавају са недостатком хране. Крајем сезоне стршљенови показују типичне масовне упаде у кошницу приликом чега лако оробе слабе заједнице, убију их и несметано се наставе хранити тијелима пчела и резервама хране у кошници. Пчеле за овакве нападе немају природне механизме одбране. Vespa velutina nigrithorax                                                                                         Vespa velutina (wikimedia.org)

Колико је познато, за сада, на територији Босне и Херцеговине није било потврде о присуству азијског стршљења, те користим прилику скренути пажњу пчеларима (уколико на својим пчелињацима примијете „чудне“ врсте стршљена) да нас о томе обавјесте. Морфолошка идентификација инсекта није тешка. У Француској постоји референтна лабораторија ЕУ за болести и наметнике пчела, која је у могућности потврдити припадност врсти. Климатске карактеристике Босне и Херцеговине, као и сусједних земаља омогућавају успјешно насељавање азијског стршљена.

АpisShield® је производ компаније „Вита“ којег је патентирао и именовао, првобитно као Апибург, грчки професор Михаел Ифантидис. Ефикасност клопке за стршљена годинама је била испитивана на територији Француске и Грчке. Првобитно конструисана за азиjског стршљена, „клопка“ се показала ефикасном у борби против наметника какви су осе, воштани мољци а могуће је користити и као средство за контролу пада варое. Клопка не може хватати лептире и осолике мушице, тако да су ове врсте полинатора безбједне.

Опширније

Састанак са Angie Kringle, Cooperative Resources International, 20.05.2014

Проф.др Драго Н. Недић, директор Института данас је разговарао са госпођом Angie Kringle која представља америчку задругу за унапређење генетског потенцијала говеда „Cooperative Resources International“ (CRI) из Wisconsina (САД). Она је са још четворо колега и Санелом Станојчић из USA/Foreign Agricultural Service Америчке амбасаде у пратњи директора обишла лабораторију за контролу квалитета свјежег сировог млијека и лабораторију за контролу резидуа у Институту. Исказана је обострана спремност за сарадњу и размјену обострано корисних информација.

Опширније

Други састанак Тима за ванредну ситуацију, 20.05.2014

Данас је одржан други састанак Тима за ванредну ситуацију. На састанку је анализирана ситауација на терену и утврђене активности посјета поплавом угрожених подручја. Констатовано је да је досадашња подјела дезинфекционих средстава, прскалица и заштитне опреме у ствари била једина подршка коју су ветеринарски инспектори и ветеринарске организације добиле на терену. Средства за ДДД достављена су општинама: Шамац, Добој, Теслић, Лакташи, Србац, Приједор, Нови Град, а договорено је Директор са Касагићем и Бабићем сутра обиђу поново Шамац и да приликом посјете Бијељини доставе неопхода дезинфекциона средства опрему и други материјал.

Опширније

Посјета Добоју и Шамцу, 19.05.2014.

Данас је директор Института др Драго Н. Недић са сарадницима Радованом Бабићем и Драганом Касагићем посјетио поплавом угрожена подручја општина Шамац и Добој. Том приликом је надлежним инспекторима и ветеринарским организацијама донирана су (од Института) средства и опрема за дезинфекцију. Констатовано је да је на терену веома много угинулих животиња и да се мора што прије извршити њихово сакупљање и нешкодљиво уништавање. У Шамцу је ова активност добро организована и одмах отпочела у сеоском подручју, а у граду је још увијек висок ниво воде. Посебан проблем у овој општини представља угинуће великог броја животиња на једној фарми млијечних крава гдје је угинуло 340-360 грла и фарма свиња са око 70-80 угинулих животиња. Укупна организација кризног штаба је веома добра. Ветеринарска станица АД је поплављена и још увијек под водом.
У Добоју је запажена слаба координација у кризном штабу па још увијек није почела активност на сакупљању лешева угинулих животиња и неопходној дезинфекцији. Ветеринарска станица АД била је поплављена и претрпила је велику штету.

Опширније
Translate »
cheap nike free run shoes | cheap nike air max womens | 88 | 49 | cheap mlb jerseys china | cheap nike free run 2 mens | jordans for cheap | 72 | 20 | 42 | 162 | cheap nfl jerseys free shipping | 38 | air max pas cher homme | cheap stitched nba jerseys | vans sko | 64 | 107 | 68 | air jordan 11 pas cher