Новости

НАУЧНО ВИЈЕЋЕ-ИЗБОР ВИШЕГ НАУЧНОГ САРАДНИКА

Јуче је засиједала Републичка комисија за избор у научно звање која дјелује при Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.
Састанку је, једним дијелом присуствовао и министар, доц.др Жељко Будимир који је најаваио значајно већу подршку научним радницима и више средстава за научноистраживачки рад.
Један од три кандидата за избор у научно звање био је и наш колега др Бојан Голић.
Након обраћања предсједника Научног вијећа ВИРСВБ, проф.др Драге Недића и предсједника наше комисије, проф.др Милорада Мириловића чланови републичке комисије су редом изнијели низ похвала за кандидата и за укупне активности Ветеринарског института и једногласно одлучили да се др Бојан Голић изабере у звање ВИШИ НАУЧНИ САРАДНИК.
Овим је процедура избора успјешно завршена.
У име Научног вијећа честитамо на избору колеги, др Бојану Голићу, вишем научном сараднику са жељом за успјешан наставак каријере.
Упућујемо и охрабрење нашим сарадницима којима предстоје избори у научна звања као и колегиницама и колегама који су на докторским студијама да могу рачунати на све нас као подршку на путу стицања нових знања и избора у виша звања.

Припремио: проф.др Драго Н. Недић

21.2.2023


28. ГОДИШЊЕ САВЈЕТОВАЊЕ ДОКТОРА ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ (БиХ) МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП

Ветеринарски институт је суорганизатор Међународног научног скупа, 28. Годишње савјетовање доктора ветеринарске медицине Републике Српске. Савјетовање ће се одржати у Требињу, 15-17.6.202 3. године. Овај научни скуп је званично категоризован као међународни научни скуп прве категорије што потврђује квалитет радова и добар рејтинг предавача. Ово је прилика учесницима да сазнају најновија искуства у науци и струци. Организатори су Ветеринарска комора Републике Српске и Друштво ветеринара Републике Српске, а суорганизатори: Ветеринарски институт Републике Српске ”Др Васо Бутозан” Бања Лука, Факултет ветеринарске медицине Универзитета у Београду и Департман за ветеринарску медицину Универзитета у Новом Саду. Покровитељ је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У прилогу је Прво обавјештење.

Предсједник Научног и програмског одбора, проф.др Драго Н. Недић.
10.1.2022


УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТНОЈ АКТИВНОСТИ : MediLabSecure Entomology – Insecticide resistance training

Обука о процедурама тестирања за праћење и управљање отпорностима на инсектициде код комараца Аedes, одржана је од 14. до 18. 11. 2022. г. на Истраживачком Институту за одржив развој, IRD,у француском граду Монтпељеу. Mожете прочитати више кликом на линк .

27. ГОДИШЊЕ САВЈЕТОВАЊЕ ДОКТОРА ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ (БиХ) МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП

И ове године ће се одржати традиционално, сада већ 27. Годишње савјетовање доктора ветеринарске медицине Републике Српске. Одржаће се у Требињу, 15-18.6.2022. године.
Овај научни скуп је званично категоризован као међународни научни скуп прве категорије што потврђује квалитет научног скупа и прилику да они који презентују своје радове остваре и научно наставно напредовање.
Организатори су Ветеринарска комора Републике Српске и Друштво ветеринара Републике Српске, а суорганизатори: Ветеринарски институт Републике Српске ”Др Васо Бутозан” Бања Лука, Факултет ветеринарске медицине Универзитета у Београду и Департман за ветеринарску медицину Универзитета у Новом Саду. Покровитељ је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У прилогу је 1. Обавјештење.

TRAINING COURSE ON MONITORING AND CONTROL OF ZOONOSES AND ZOONOTIC AGENTS

Bolji Trening za Sigurnu Hranu

27.- 30. Septembar 2021

Oko 2000-te godine prije nove ere, ljudi u Indiji počeli su pripitomljavati crvenu živinu porijeklom iz jugoistočne Azije koja bi, taksonomski gledano, pripadala porodici Phasianidae.

https://en.wikipedia.org/wiki/Junglefowl

Od tada do danas mnogo se šta promjenilo u stočarskoj grani koju nazivamo “živinarstvo”. Iako se najviše uradilo na vrsti Gallus gallus, (kokoš u našem jezikosklovlju) ni druge vrste nisu zapostavljene u prilagodbi, imajući na umu ćurke, patke, guske, jarebice, fazane.

https://betterchickencommitment.com/

U prilog potrebi efikasnijeg gazdovanja proizvodnjom a sa interesom omogućavanja profita ali i zaštite zdravlja krajnjeg porošača, EU BTSF Akademija je organizovala četverodnevni trening, on line platformu, na kojoj je bilo moguće predstaviti, potencirati postijeće proizvodne, zakonodavne i javno-zdravstvene obrasce ponašanja i mogućnosti prihvatanja najboljih EU praksi. website https://btsf-aets.lilicampus.com/ U okviru treninga, obrađivale su se tri tematske oblast sa svim relevantnim oblastima naučno zasnovanih upravljanja u vidu teoretskog i “praktičnog” pristupa. Ono što danas značajno opterećuje savremenu živinarsku proizvodnju jesu zoonozni potencijali koje ova proizvodnja sa sobom nosi vrlo često a odnose se na probleme u kontroli salmonela, kampilobaktera i antimikrobne rezistencije, AMR. Vidljivi argumenti mogu se naći u tabeli:

Vrlo dobro organizovan rad u virtuelnim uslovima interakcije olakšao je četverodnevno sjedenje ispred kompjutera u trajanju od 5 sati i 20 minuta praktičnog rada te 11 sati i 30 minuta unapređivanja teoretskog znanja kako je navedeno u BTSF Certifikatu o učešću, inicijative Boljeg Treninga za Sigurnu Hranu, koga je do sada u različitim tematskim obukama prošlo više od 41 000 učesnika. Program rada može se naći OVDJE

Ono što bi po preporuci organizatora trebalo nastaviti je postupak diseminacije znanja, razmjena usvojenih informacija čiji dio jeste i ova informacija koja se stavlja na raspolaganje. Za više od ovako sažete informacije, na neko iskazano interesovanje o temi stojimo na raspolaganju. Zahvaljujemo se na mogućnosti učešćana na treningu i svakom interesovanju vezanom za gore pominjano.

Učesnik treninga Dr Violeta Santrač, 1.10.2021.

Translate »
cheap nike free run shoes | cheap nike air max womens | 88 | 49 | cheap mlb jerseys china | cheap nike free run 2 mens | jordans for cheap | 72 | 20 | 42 | 162 | cheap nfl jerseys free shipping | 38 | air max pas cher homme | cheap stitched nba jerseys | vans sko | 64 | 107 | 68 | air jordan 11 pas cher