Новости

ДВМ ОЛИВЕР СТЕВАНОВИЋ, ДОКТОР ВЕТЕРИНАРСКИХ НАУКА

Нап колега, Оливер Стевановић, одбранио је докторску дисертацију на Факултету ветеринарске медицине Универзитета у Београду и постао доктор медицинских наука – ветеринарска медицина.
Честитамо др Оливеру Стевановићу! Ментори: проф.др Тамара Илић и проф.др Драго Н. Недић. Комисија: доц.др Даница Богуновић, доц. Др Андреа Радаљ и проф.др Алмедина Зуко.
У прилогу можете погледати детаље са одбране.

Предсједник Научног вијећа, Др Драго Н. Недић, редовни професор

05.6.2023.

САВЈЕТОВАЊЕ ДОКТОРА ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ – Међународни научни скуп прве категорије и за 2023. годину

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво је поново класификовало и категорисало Савјетовање ДВМ Републике Српске као међународни научни скуп прве категорије. Ово ће омогућити наставно научним кадровима da за учешће као аутори и коаутори радова добију више вредновање радова (R30 или М30). Ово Министарство је на основу класификације и категоризације научног скупа додијелило и одређена средства за суфинансирање овог скупа. Ветеринарски институт је био суорганизатор, а предсједник Научног и програмског одбора је био др Драго Н. Недић, редовни професор. Ранг-листа класификованих и категорисаних научних скупова у Републици Српској (преузми pdf) Изражавамо захвалност организаторима и суорганизаторима: Ветеринарска комора и Друштво ветеринара Републике Српске, Факултет ветеринарске медицине Универзитета у Београду и Департману за ветеринарску медицину Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду. Хвала свим ауторима, коауторима и рецензентима, члановима Организационог, Научног и програмског одбора, секретарима, покровитељу, спонзорима и донаторима.

Предсједник Научног и програмског одбора, Др Драго Н. Недић, редовни професор 07.6.2023.


ВЕТЕРИНАРСКИ ЖУРНАЛ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ – ПРВА КАТЕГОРИЈА

Категоризација за 2023. годину. Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво је категорисало Ветеринарски журнал Републике Српске у прву категорију научних часописа. То значи да је ово водећи национални часопис у овој области и спада у R51 или М51 категорију. Ово ће допринијети већој видљивости наших истраживања и укупном рејтингу часописа и издавача (нашег института) и омогућити научним кадровима да добију више бодова за објављене радове. Ово је посебно значајно јер су радови из ове категорије часописа обавезни за научно напредовање. Ранг-листа категорисаних часописа у Републици Српској, јун 202 3 (преузми pdf) Главни уредник овог научног часописа који излази од 2001. године је др Драго Н. Недић, редовни професор. Изражавамо захвалност свим ауторима, коауторима и рецензентима, члановима Међународног уређивачког одбора и техничком уреднику као и издавачу на подршци и залагању.

Предсједник Научног вијећа, Др Драго Н. Недић, редовни професор 07.6.2023.


28. ГОДИШЊЕ САВЈЕТОВАЊЕ ДОКТОРА ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ (БиХ) МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП

Међународни научиг скуп, 28. Годишње савјетовање доктора ветеринарске медицине Републике Српске (БиХ) чији је суорганизатор и покровитељ Ветеринарски институт Републике Српске одржаће се у Требињу, 15-17.6.202 3. године. Овај научни скуп је званично категоризован као међународни научни скуп прве категорије што потврђује квалитет радова и добар рејтинг предавача. Ово је прилика учесницима да сазнају најновија искуства у науци и струци. Организатори су Ветеринарска комора Републике Српске и Друштво доктора ветеринарске медицине Републике Српске, а суорганизатори: Ветеринарски институт Републике Српске ”Др Васо Бутозан” Бања Лука, Факултет ветеринарске медицине Универзитета у Београду и Департман за ветеринарску медицину Универзитета у Новом Саду. Покровитељ је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. У прилогу је Програм савјетовања који можете погледати и преузети овдје. У прилогу је слика уз информацију и пдф програм.


Предсједник Научног вијећа, Др Драго Н. Недић, редовни професор.


НАУЧНО ВИЈЕЋЕ-ИЗБОР ВИШЕГ НАУЧНОГ САРАДНИКА

Јуче је засиједала Републичка комисија за избор у научно звање која дјелује при Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.
Састанку је, једним дијелом присуствовао и министар, доц.др Жељко Будимир који је најаваио значајно већу подршку научним радницима и више средстава за научноистраживачки рад.
Један од три кандидата за избор у научно звање био је и наш колега др Бојан Голић.
Након обраћања предсједника Научног вијећа ВИРСВБ, проф.др Драге Недића и предсједника наше комисије, проф.др Милорада Мириловића чланови републичке комисије су редом изнијели низ похвала за кандидата и за укупне активности Ветеринарског института и једногласно одлучили да се др Бојан Голић изабере у звање ВИШИ НАУЧНИ САРАДНИК.
Овим је процедура избора успјешно завршена.
У име Научног вијећа честитамо на избору колеги, др Бојану Голићу, вишем научном сараднику са жељом за успјешан наставак каријере.
Упућујемо и охрабрење нашим сарадницима којима предстоје избори у научна звања као и колегиницама и колегама који су на докторским студијама да могу рачунати на све нас као подршку на путу стицања нових знања и избора у виша звања.

Припремио: проф.др Драго Н. Недић

21.2.2023


28. ГОДИШЊЕ САВЈЕТОВАЊЕ ДОКТОРА ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ (БиХ) МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП

Ветеринарски институт је суорганизатор Међународног научног скупа, 28. Годишње савјетовање доктора ветеринарске медицине Републике Српске. Савјетовање ће се одржати у Требињу, 15-17.6.202 3. године. Овај научни скуп је званично категоризован као међународни научни скуп прве категорије што потврђује квалитет радова и добар рејтинг предавача. Ово је прилика учесницима да сазнају најновија искуства у науци и струци. Организатори су Ветеринарска комора Републике Српске и Друштво ветеринара Републике Српске, а суорганизатори: Ветеринарски институт Републике Српске ”Др Васо Бутозан” Бања Лука, Факултет ветеринарске медицине Универзитета у Београду и Департман за ветеринарску медицину Универзитета у Новом Саду. Покровитељ је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У прилогу је Прво обавјештење.

Предсједник Научног и програмског одбора, проф.др Драго Н. Недић.
10.1.2022


УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТНОЈ АКТИВНОСТИ : MediLabSecure Entomology – Insecticide resistance training

Обука о процедурама тестирања за праћење и управљање отпорностима на инсектициде код комараца Аedes, одржана је од 14. до 18. 11. 2022. г. на Истраживачком Институту за одржив развој, IRD,у француском граду Монтпељеу. Mожете прочитати више кликом на линк .

27. ГОДИШЊЕ САВЈЕТОВАЊЕ ДОКТОРА ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ (БиХ) МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП

И ове године ће се одржати традиционално, сада већ 27. Годишње савјетовање доктора ветеринарске медицине Републике Српске. Одржаће се у Требињу, 15-18.6.2022. године.
Овај научни скуп је званично категоризован као међународни научни скуп прве категорије што потврђује квалитет научног скупа и прилику да они који презентују своје радове остваре и научно наставно напредовање.
Организатори су Ветеринарска комора Републике Српске и Друштво ветеринара Републике Српске, а суорганизатори: Ветеринарски институт Републике Српске ”Др Васо Бутозан” Бања Лука, Факултет ветеринарске медицине Универзитета у Београду и Департман за ветеринарску медицину Универзитета у Новом Саду. Покровитељ је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У прилогу је 1. Обавјештење.

TRAINING COURSE ON MONITORING AND CONTROL OF ZOONOSES AND ZOONOTIC AGENTS

Bolji Trening za Sigurnu Hranu

27.- 30. Septembar 2021

Oko 2000-te godine prije nove ere, ljudi u Indiji počeli su pripitomljavati crvenu živinu porijeklom iz jugoistočne Azije koja bi, taksonomski gledano, pripadala porodici Phasianidae.

https://en.wikipedia.org/wiki/Junglefowl

Od tada do danas mnogo se šta promjenilo u stočarskoj grani koju nazivamo “živinarstvo”. Iako se najviše uradilo na vrsti Gallus gallus, (kokoš u našem jezikosklovlju) ni druge vrste nisu zapostavljene u prilagodbi, imajući na umu ćurke, patke, guske, jarebice, fazane.

https://betterchickencommitment.com/

U prilog potrebi efikasnijeg gazdovanja proizvodnjom a sa interesom omogućavanja profita ali i zaštite zdravlja krajnjeg porošača, EU BTSF Akademija je organizovala četverodnevni trening, on line platformu, na kojoj je bilo moguće predstaviti, potencirati postijeće proizvodne, zakonodavne i javno-zdravstvene obrasce ponašanja i mogućnosti prihvatanja najboljih EU praksi. website https://btsf-aets.lilicampus.com/ U okviru treninga, obrađivale su se tri tematske oblast sa svim relevantnim oblastima naučno zasnovanih upravljanja u vidu teoretskog i “praktičnog” pristupa. Ono što danas značajno opterećuje savremenu živinarsku proizvodnju jesu zoonozni potencijali koje ova proizvodnja sa sobom nosi vrlo često a odnose se na probleme u kontroli salmonela, kampilobaktera i antimikrobne rezistencije, AMR. Vidljivi argumenti mogu se naći u tabeli:

Vrlo dobro organizovan rad u virtuelnim uslovima interakcije olakšao je četverodnevno sjedenje ispred kompjutera u trajanju od 5 sati i 20 minuta praktičnog rada te 11 sati i 30 minuta unapređivanja teoretskog znanja kako je navedeno u BTSF Certifikatu o učešću, inicijative Boljeg Treninga za Sigurnu Hranu, koga je do sada u različitim tematskim obukama prošlo više od 41 000 učesnika. Program rada može se naći OVDJE

Ono što bi po preporuci organizatora trebalo nastaviti je postupak diseminacije znanja, razmjena usvojenih informacija čiji dio jeste i ova informacija koja se stavlja na raspolaganje. Za više od ovako sažete informacije, na neko iskazano interesovanje o temi stojimo na raspolaganju. Zahvaljujemo se na mogućnosti učešćana na treningu i svakom interesovanju vezanom za gore pominjano.

Učesnik treninga Dr Violeta Santrač, 1.10.2021.

Translate »
cheap nike free run shoes | cheap nike air max womens | 88 | 49 | cheap mlb jerseys china | cheap nike free run 2 mens | jordans for cheap | 72 | 20 | 42 | 162 | cheap nfl jerseys free shipping | 38 | air max pas cher homme | cheap stitched nba jerseys | vans sko | 64 | 107 | 68 | air jordan 11 pas cher